La tortuga mediterrània Testudo hermanni hermanni, és un dels dos quelonis terrestres presents a la península Ibèrica.
La seva distribució geogràfica es circumscriu al nord-est peninsular. És una espècie en perill d’extinció en el seu hàbitat, per això va ser inclosa a la Llei de Protecció dels Animals que el govern el Govern Català va aprovar l’any 1988.
La tortuga mediterrània és una espècie que presenta una forta regressió, enfrontant-se a serioses amenaces, com ara: la pèrdua del seu hàbitat per culpa dels incendis forestals, o accions ocasionals, però no menys greus, com la captura amb finalitats de comercialització.
Juvenil de tortuga mediterrània nascut al Parc de Garraf
Dos projectes de conservació.
L’any 1992, ara fa 22 anys, es va iniciar el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc del Garraf (Barcelona), i al que anys després, el 2005, li seguiria un segon projecte al Parc Natural de la Serra de Montsant (Tarragona).
Així doncs al Garraf, fins novembre de 2014 han estat alliberats 5129 exemplars. Hores d’ara, es considera que en algunes zones del parc, hi ha una densitat mitjana de 12,59 exemplars per hectàrea, i un sex-ratio de 1,3?: 1?. La reproducció de les tortugues alliberades ha estat confirmada, doncs més de 250 cries hi ha estat detectades. Els exemplars que nodreixen el projecte procedeixen de la recuperació i cria en captivitat duta a terme al CRARC (Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis de Catalunya), d’individus aportats per Centre de Reproducció de Tortugues de L’Albera, i de 44 instal•lacions de cria gestionades per particulars en col•laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, en les que cada any, s’obtenen una mitjana de 230 cries.