Un cocodril negre (Osteolaemus tetraspis) és requisat pels Mossos d’Esquadra a un circ i traslladat al CRARC

En aquesta ocasió hem optat per posar-vos la notícia que ha aparegut a la premsa diària. Així podeu treure les vostres pròpies conclusions sobre el tema.
 

Dos agents de l’Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra i un tècnic del CRARC traslladen al cocodril nan a la seva nova llar.
“Al Circo Universal li sortirà més car del que havia previst el seu repte a l’ordenança municipal que veta l’exhibició d’animals salvatges. A més de la pertinent sanció per les dues actuacions amb cocodrils al Fòrum –la primera davant els periodistes i la segona en la funció inaugural de dissabte passat– haurà d’anar-se’n de Barcelona sense un dels rèptils.
L’animal ha estat traslladat al
Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), a Masquefa, després de ser requisat pels Mossos d’Esquadra. Els agents al·leguen que pertany a una espècie en greu perill d’extinció i no està documentat com a tal pels responsables del circ. En un comunicat fet públic ahir, els Mossos van explicar que la Unitat Central de Medi Ambient del cos va fer una inspecció als 18 cocodrils dels quals, en un principi, sis eren exemplars de caiman (Caiman crocodylus) i els altres 12 corresponien a exemplars d’Alligator mississippiensis. Les dues espècies estan catalogades com a CITES II pel conveni de Washington de protecció d’espècies amenaçades de flora i de fauna.

SEGONA INSPECCIÓ

Una vegada contrastades aquestes dades amb la documentació que va facilitar el circ, es va comprovar que tots eren correctes excepte els referents a un dels caimans. Els Mossos van procedir llavors a una segona inspecció, assessorats aquesta vegada per un tècnic del CRARC, que va permetre certificar que, en realitat, el rèptil investigat és un cocodril negre o nan Osteolemus tetraspis.
Aquesta espècie té el grau més alt de protecció (CITES I) del conveni de Washington, ja que es troba en greu perill d’extinció. Davant aquesta constatació, unida al fet que els responsables de l’espectacle no van aportar cap mena de documentació alternativa ni van acreditar la procedència de l’animal, els agents van decomissar l’exemplar i el van traslladar ahir a Masquefa.

NORMATIVA EUROPEA

 
L’empresa del circ, que ahir no es va pronunciar sobre aquest tema, havia assegurat des de la seva arribada a Barcelona que tenia tota la documentació dels cocodrils en regla i que el tràiler que els trasllada i on viuen compta amb els últims avenços tecnològics i ha estat construït segons la normativa establerta per la Unió Europea sobre la tinença d’animals en espectacles itinerants.
Aquest era un dels punts que va fer que demanessin canvis en el veto a l’exhibició de feres. El circ s’enfronta també a una denuncia per incompliment de contracte de l’empresa que gestiona el Fòrum, BSM, perquè no va especificar que tenia la intenció de programar actuacions amb cocodrils.”