30 Anys

EL CRARC, 30 ANYS DE TREBALL GESTIONANT I PRESERVANT LA DIVERSITAT DE RÈPTILS I AMFIBIS DE CATALUNYA

El 27 de gener de 1992, a Masquefa, el CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya), va ser reconegut per la Generalitat, com a centre de de recuperació de fauna salvatge.El 2022, el CRARC, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Masquefa, celebra el seu 30è aniversari.

Des dels seus inicis al 1992, el CRARC ha esdevingut un centre de referència a tot l’estat en la gestió,estudi, recerca i divulgació de fauna herpetològica.

En tot aquest temps, el CRARC ha gestionat més de 45.000 exemplars de rèptils i amfibis, entre els quals, la tortuga de terra mediterrània ha estat l’espècie més alliberada (16.000 exemplars), en el marc de diversos projectes de conservació. L’equip humà que dia a dia fa viure el CRARC, el composen hores d’ara 8 persones apassionades per la conservació de la fauna salvatge i per transmetre un missatge de coneixement i respecte vers els rèptils i amfibis.

El CRARC sempre ha esmerçat esforços en la atenció de rèptils i amfibis autòctons, dels que destaquen tortugues, granotes, llangardaixos, serps i salamandres que sempre reben atenció a les seves dependències. Alguns d’ells han estat i són objecte de projectes específics, com la reintroducció de la tortuga mediterrània, o la recerca de les malalties que afecten a la conservació dels nostres amfibis. També acull un nombre important d’herpetofauna exòtica, fruit del comerç legal o il·legal, com són cocodrils, iguanes o pitons. En aquest sentit el CRARC col·labora amb projectes mes enllà de les nostres fronteres com amb els llangardaixos de les Illes Canàries o les tortugues de l’Oceà Índic.

El fet d’acollir espècies tan diferents, ha permès donar sortida a una gran quantitat d’investigacions en el camp de la biologia i la veterinària, donant com a resultat més de 500 publicacions de caràcter científic i divulgatiu, així com nombroses ponències en congressos nacionals i internacionals.

El CRARC ha projectat tota la seva activitat en la conservació dels rèptils i amfibis al camp de l’educació ambiental, obrint les seves portes a les escoles, estudiants de tota mena i al públic en general, i oferint coneixement de la problemàtica de conservació que envolta aquesta fauna. La singularitat del centre ha fet que esdevingui un punt d’atracció turístic-cultural.

Previous
Next


Els primers passos

Els primers passos del que seria el CRARC, es van gestar a l’anomenada Torre dels Lleons, un edifici municipal que s’habilita amb la col·laboració de l’Ajuntament i el col·lectiu de voluntariat sorgit al voltant de una idea pionera en aquella època a Catalunya.

Els antics propietaris d’aquesta torre del 1912, mai haguessin imaginat que 80 anys més tard, esdevindria un hospital per a tortugues,llargandaixos i salamandres.

Previous
Next

 

1997 una aposta de futur

El 25 de maig de 1997 s’inauguren les primeres instal·lacions d’un centre de recuperació de fauna que serà pioner en el seu camp.

L’Ajuntament de Masquefa com sempre ha fet des dels inicis, dona suport i col·labora en la construcció.

El CRARC es professionalitza.

Més enllà dels 30 anys


  • Gràcies a l’esforç dels treballadors del CRARC, han pogut aprendre i viure de ben a prop el món dels amfibis i rèptils, més de 250 residents en pràctiques i 500 estudiants universitaris de tot el món. Seguirem projectant a tothom que tingui neguit d’aprendre, l’apropament a aquest grup faunístic.
  • Seguirem treballant per establir sinèrgies transversals, amb institucions científiques d’arreu, des del camp de la biologia, passant per la veterinària, la paleontologia, o l’ecologia.
  • Seguirem oferint la nostra experiència en la gestió de fauna herpetològica, com una eina més al servei del país, donant solució a les problemàtiques derivades del comerç legal i il·legal de fauna salvatge
  • Continuarem posicionant el CRARC, dins de les opcions de turisme cultural de proximitat.

Resumint:

El CRARC continuarà treballant, en la investigació, l’educació i la conservació dels amfibis i rèptils, des de Masquefa
Els excel·lents resultats d’aquests 30 anys que ens precedeixen, ens refermen la línia a seguir en
el futur!