El CRARC col•laborarà en la conservació de la tortuga mediterrània a la Serra de Llaberia

El Consorci de la Serra de Llaberia, l’Ajuntament de Marçà i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) signen un conveni de col·laboració científico-tècnic per tal de desenvolupar el pla de conservació de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) a l’EIN de la Serra de Llaberia. Aquest pla compta amb el recolzament de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.

Les tasques del CRARC es centraran en l’assessorament en la gestió i seguiment veterinari del Centre d’Interpretació i Reproducció de la Tortuga Mediterrània situat al turó de la Miloquera de Marçà. Per altra banda en el marc del pla de conservació, s’avaluaran les possibilitats de potenciar la presència de la tortuga a noves zones de l’EIN de la Serra de Llaberia.

La tortuga mediterrània és una espècie greument amenaçada d’extinció en el seu hàbitat. Degut a la destrucció generalitzada del medi que ocupa. Així doncs, els incendis forestals, la captura d’exemplars per a ser mantinguts com a mascota, i en la darrera dècada la pressió depredadora per part d’algunes espècies que han experimentat un augment poblacional, com el senglar (Sus scrofa), estan portant  la tortuga a les portes de l’extinció.

Totes les accions de conservació que puguin portar-se a terme per a minimitzar les amenaces que planen sobre la tortuga són positives.

A Catalunya es porten a terme plans de conservació de la tortuga mediterrània al Paratge Natural d’Interès Natural de l’Albera, al Parc Del Garraf, al Parc Natural de la Serra de Montsant, A l’EIN de la Serra de Llaberia i al Parc Natural del Delta de L’Ebre, totes elles, conformen un conjunt d’actuacions destinades a impedir l’extinció de la tortuga mediterrània.