52 tortugues exòtiques extretes del Pantà del Foix en dos mesos.

Un any més, el CRARC amb la col•laboració del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona, ha portat a terme les accions de control de tortugues invasives al Parc del Foix.
Des de l’inici del projecte l’any 2001, s’han capturat 605 exemplars de 7 espècies diferents de quelonis exòtics. Si bé la majoria dels individus pertanyen a tortugues americanes del Gènere Trachemys, també s’han capturat tortugues asiàtiques. L’última espècie detectada al pantà de Foix, ha estat la tortuga d’aigua anomenada Mauremys sinensis. Aquesta espècie s’està venent en grans quantitats actualment, per a ser mantinguda com a mascota. Si bé les possibilitats de reproducció en els nostres ecosistemes aquàtics és força limitada, si que suposa un element més de competència ecològica amb la resta de fauna i flora salvatge amb la que conviu.
Cal insistir en la responsabilitat que suposa la compra d’un animal com a mascota, i en aquest cas, una tortuga. Comprar o regalar una tortuga, implica adquirir un compromís de manteniment a llarg termini, més de 30 anys de mitjana, d’un ésser viu. La compra responsable, no per impuls o moda, és la millor prevenció davant els abandonaments d’animals mascota.
Els projectes de captura de quelonis exòtics, són una resposta a les accions irresponsables de molts propietaris de tortugues que no van avaluar l’abast del seu caprici.