El CRARC renova per 5 anys més com a Centro de Rescate CITES

 

La Dirección General de Biodiversidad, Bosques y Desertificació, del Ministerio para la Transición Ecològica y el Reto Demográfico, renova per un període de 5 anys més, la qualificació del CRARC com a Centre de rescat CITES.

Aquesta designació està prevista pel Real Decreto 1333/2006, de 21 de novembre, en el que es regula el destí del exemplars decomissats d’espècies amenaçades de fauna i flora silvestres protegides mitjançant el control del seu comerç.

Així doncs, en el cas del CRARC, aquest va entrar a formar par de la xarxa de Centros de Rescate CITES d’Espanya l’any 2018. Un total de 35 centres conformen la teranyina d’institucions amb capacitat d’acollir fauna i flora amenaçada decomissada per comerç il·legal.

A Catalunya som 4 les entitats amb aquesta responsabilitat, el CRARC per a rèptils i amfibis, ADEFFA per a psitàcides, Fundació Mona per a primats, i el ZOO de BCN per a altra fauna.

Els Centros de Rescate CITES tenen el compromís d’establir una col·laboració permanent amb les administracions i les autoritats competents en matèria CITES; acollint i mantenint els espècimens intervinguts o decomissats i dipositats per les autoritats competents. Així com, mantenir en correcte estat les instal·lacions, adaptades a les necessitats de les espècies i al necessari nivell de benestar animal per a elles. Cal també, mantenir un inventari actualitzat dels exemplars dipositats, amb dades sobre la identificació, l’estat sanitari i la situació legal dels espècimens; complint els requisits i les obligacions d’atenció veterinària segons la legislació vigent.  Com no podria ser d’altre forma, no cediran, vendran, o faran un ús no autoritzat, dels animals dipositats.

L’existència d’aquests centres de rescat, és una necessitat social derivada del comerç il·legal de fauna i flora salvatge. Malauradament aquestes activitats il·lícites continuen arreu del món, i són una de les amenaces més importants per a la biodiversitat.