El CRARC edita el segon àlbum sobre la fauna catalana, El gripau comú, com aportació a l’any internacional dels amfibis.

 

El gripau comú” és el títol del 2on quadern sobre la vida i conservació d’espècies de la fauna salvatge autòctona de Catalunya.
Amb el suport econòmic de la Caixa Laietana i la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el CRARC ha elaborat una eina didàctica adreçada a l’àmbit escolar.
En aquest segon volum, seguim optant per donar elements i eines didàctiques al professorat. Com en el darrer número sobre la Tortuga mediterrània,  és tracta també d’una obra de consulta a l’abast de tothom qui tingui inquietuds pel món que l’envolta.
 
Aquest llibret és l’aportació del CRARC al coneixement d’un grup d’amfibis desconeguts i sovint menyspreats, els gripaus.
En el darrer mig segle, les diverses espècies d’amfibis d’arreu dels planeta han vist minvar les seves poblacions. La destrucció dels medis favorables per a la seva subsistència els ja posat en alguns casos al llindar de l’extinció. Altres però, ja s’han extingit, com per exemple el gripau anomenat Rheobatrachus vittelinus originari d’Austràlia.
Els amfibis són considerats ja fa temps com a bioindicadors, es a dir, espècies que permeten valorar la qualitat dels medis on viuen. Així doncs, la seva presència, absència, o el fet que desenvolupin malalties i malformacions ens indicarà la qualitat de l’hàbitat que ocupen.
Els descens dels efectius de certes espècies, es conseqüència entre altres causes, a la destrucció dels hàbitats, la introducció d’espècies exòtiques que depreden sobre elles, i també el canvi climàtic. Aquesta darrera causa, que està elevant la temperatura global del planeta, també permet la penetració dels raigs ultraviolats. L’exposició perllongada a aquests raigs provoca la mort, malformacions i immunodepressió en els amfibis.
 
Aquest llibret és la col·laboració del CRARC a l’any internacional dels amfibis. Duran el 2008, entitats científiques i culturals de tot el planeta, han organitzat actes i desenvolupat activitats per a difondre la importància de preservar-los. Tanmateix les activitats diàries que porta a terme el CRARC en el camp de l’educació medi ambiental des de l’any 1997, tenen com a principal objectiu difondre els valors i coneixement del món dels amfibis i rèptils. 
 
Aquest segon títol de la col·lecció Fauna Nostra, el podeu demanar al CRARC. La publicació és gratuïta. Consulteu les despeses de tramitació i enviament.