ALLIBERADES 312 TORTUGUES MEDITERRÀNIES AL PARC DEL GARRAF.

 

En el marc del projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni) al Parc del Garraf (Prov. Barcelona), han estat alliberats aquesta tardor 312 exemplars.
El projecte es porta a terme des de l’any 1992, i està gestionat pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona i el CRARC. El projecte compte també amb la participació de totes les instal.lacions col·laboradores del Departament de Medi Ambient en la cria de la tortuga mediterrània. Aquestes intal.lacions privades, proporcionen una part dels exemplars destinats als projectes de conservació. Entre elles trobem el Zoo de Barcelona o entitats pedagògiques com l’Escola Mestral o el IES Ferrer i Guàrdia. Fins un total de 34 persones que a nivell privat han cregut en la conservació de l’espècie.
Una part també important del contingent de tortugues alliberades procedeix del Centre de Reproducció de tortugues de l’Albera, que cada any selecciona tortugues pel projecte. Tots els exemplars recollits s’acaben ajuntant amb els que el CRARC cria i recupera durant l’any, i que finalment els tècnics del centre destinen al projecte de reintroducció.
Des dels seus inicis ja fa 18 anys, s’han alliberat 3419 tortugues. En el transcurs dels seguiments anuals realitzats en cada una de les zones del parc on s’ha reintroduït l’espècie, han estat localitzades190 cries.
Si be el projecte sembla caminar amb pas ferm, cal mencionar els possibles efectes negatius que poden tenir l’augment d’alguns predadors naturals com el senglar, en clara expansió a tota Catalunya. Així com l’impacte catastròfic que podria tenir un incendi forestal en el conjunt del Parc. No oblidar també, que desgraciadament, encara hi ha gent que no veu les tortugues com animals salvatges, i que quan troben alguna de les tortugues alliberades, se l’emporten a casa per mantenir-la com a mascota. Aquest darrer factor, va ser i segueix sent una de les principals amenaces per a totes les tortugues mediterrànies.
Tanmateix cal mencionar que, un vegada més la col.laboració entre institucions i en aquest cas també amb la participació ciutadana, permeten desenvolupar un projecte de conservació.