433 TORTUGUES INVASIVES EXTRETES DEL PANTÀ DE FOIX.

 

L’any 2010 ha estat la setena temporada de la campanya d’extracció de tortugues exòtiques del pantà de Foix ( http://www.diba.cat/parcsn/parcs/index.asp?parc=12 )
El CRARC participa en aquesta iniciativa des de l’any 2001, moment en que l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona va proposar encetar algú tipus d’acció per a controlar el cada cop més preocupant augment dels quelonis exòtics en l’àmbit del Parc. Aquesta iniciativa, va ser una de les primeres a desenvolupar-se a Catalunya en el camp de la gestió de poblacions de fauna herpetològica al·lòctona introduïda.
Les campanyes han tingut diferents resultats, tot tenint present la disponibilitat de recursos, i la cerca dels millors mètodes per a la captura dels quelonis.
En el transcurs de totes les campanyes d’extracció, han estat retirades 433 tortugues , pertanyents a 5 espècies de distribució americana i 2 d’asiàtiques.
 
Trachemys scripta elegans
399
Trachemys scripta scripta
20
Graptemys pseudogeographica
3
Trchemys scripta troostii
5
Trachemys decussata
4
Chinemys reveesi
1
Pelodiscus sinensis
1
Total tortugues exòtiques capturades…………..433
 
Els dos darrers anys (2009 i 2010), han suposat un punt d’inflexió en l’eficàcia de captura. El protocol establert i l’experiència acumulada al llarg dels anys d’actuació, ha premés ser més eficients.
 
Volem puntualitzar, que aquests tipus de campanyes no serien necessàries, si les persones que tenen tortugues d’aigua exòtiques com a mascotes, no les abandonessin. Desfer-se d’elles passat un temps, be sigui per que ens hem cansat de la tortuga, per que a crescut o per que l’aigua de la peixera fa pudor, no es excusa per llençar-la al primer pantà, riu o llac que trobem. La introducció de fauna exòtica és un perill per a tota la diversitat biològica autòctona, i com s’ha demostrat en moltes ocasions, una causa de la seva extinció.
L’adquisició d’una tortuga o de qualsevol altre animal, sigui salvatge o domèstic, és un acte de responsabilitat envers a l’animal, la societat i al conjunt de la diversitat biològica del planeta.