Alliberades 93 tortugues mediterrànies al Parc Natural de la Serra de Montsant.

 

El dia 11 d’octubre van ser alliberades 93 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) al Parc Natural de la Serra de Montsant. L’any 2005 el Departament de Medi Ambient i Habitatge amb la col·laboració del CRARC, va iniciar un projecte de reintroducció d’aquesta espècie a la Serra de Montsant. Fins ara s’han alliberat un total de 679. La divisió sexual coneguda de la població reintroduïda, l’anomenat sex-ratio és de 1 ♂ : 1,19 ♀.
 
 
 
L’Exemplar femella 1151 alimentant-se de Genista patens
  
Els exemplars que en aquesta ocasió van formar part del contingent alliberat, procedien  majoritàriament de les actuacions de control portades a terme per la UCMA (Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra). També en aquest alliberament es van incloure tortugues procedents d’un centre de recuperació de fauna salvatge de Madrid. Aquesta entitat es diu GREFA i fa més de deu anys que col·labora amb el CRARC en la reinserció de tortugues mediterrànies recollides en la comunitat autònoma de Madrid.
El mateix dia de l’alliberament, es van fer tasques de control dels exemplars reintroduïts els altres anys. La realització d’un transsecte d’una hora i mitja de durada per la zona que acull la població, va permetre detectar 5 exemplars adults. Quatre dels quals estaven termorregulant i el cinquè, la femella 1133, menjava un excrement de porc senglar (Sus scrofa). Aquesta conducta complementaria de l’alimentació majoritàriament herbívora de les tortugues mediterrànies es diu coprofàgia, i ha estat documentada en diverses espècies de quelonis terrestres.
Un dels individus trobats, va ser l’exemplar número 1138, un mascle alliberat la primavera de 2006 equipat amb un emissor. Aquest giny va permetre fer un seguiment telemètric dels seus desplaçaments. La troballa ha constatat que el mascle segueix a la zona, i deambula per un espai força reduït, no superior a 2.500 m2.

El projecte de reintroducció, a part de fer un seguiment dels exemplars alliberats, i tenir com a objectiu la implantació de l’espècie al Montsant, porta a terme un anàlisi de l’alimentació de la tortuga en aquest espai. Els estudis d’alimentació de la tortuga mediterrània en llibertat són escassos, i tota d’informació que es pugui recollir al respecte ha de permetre aprofundir en la seva ecologia.