Signat un conveni de col.laboració científica entre el CRARC i el Parque Biológico Gaia.

Aquest mes de setembre, el CRARC ha establer un conveni col·laboració amb el Parque Biológico Gaia (Porto, al nord de Portugal), a fi d’establir entre ambdues entitats lligams científics. La direcció del Parque Biológico va convidar el Director científic del CRARC, l’Albert Martínez, per tal de formalitzar el conveni. El Sr. Nuno Gomes Oliveira (Director de Gaia), es va mostrar molt il·lusionat amb la futura relació d’ambdues entitats, sobre tot pel que fa a l’establiment de projectes en el camp de científic.
La primera actuació conjunta a començat ja, amb la col.laboració del CRARC en el desenvolupament d’unes instal.lacions on es compararà l’èxit adaptatiu i reproductiu de 4 especies de tortugues d’aigües continentals. Una és la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) present a Portugal, així com a la resta de la Península Ibèrica, i per tant autòctona. Les altres són exòtiques, la tortuga d’orelles vermelles (Trachemys scripta elegans), la tortuga mapa americana (Graptemys pseudogeographica) i la tortuga de Florida (Pseudemys floridiana), totes tres originàries d’Amèrica del nord. Aquestes espècies americanes han estat molt comercialitzades a Portugal, i es tem que podrien formar poblacions ensalvatgides en els ecosistemes lusitans. Aquest fet ha estat documentat a l’estat espanyol en repetides ocasions i especialment referenciat a Catalunya en diversos treballs realitzats pel CRARC.
Unint esforços en aquesta recerca es pretén lluitar contra les invasions d’espècies exòtiques, una de les causes més importants d’extinció de la fauna autòctona a nivell mundial.
Durant l’estada es va aprofitar per intercanviar coneixements amb l’equip veterinari, així com compartir les diferents experiències que desenvolupen els respectius departaments d’educació ambiental, recuperació de fauna o recerca científica.
El conveni pretén no només establir un lligam entre entitats, sinó també la possibilitat de dirigir recerques compartides o de permetre la realització de congressos o jornades especialitzades.

Web.: Parque Biológico GAIA