El CRARC col•labora en el llibre European Pond Turtle (Emys orbicularis) de Manfred Rogner.

 

L’editorial alemanya Chimaira , especialitzada en la publicació de llibres de fauna herpetològica, ha tret a la venta durant aquest any 2009, un llibre monogràfic sobre la tortuga d’estany. Amb el títol de European Pond Turtle, l’autor, en Manfred Rogner, fa un repàs a la sistemàtica, les subespècies, biologia, ecologia i conservació d’aquest queloni aquàtic d’àmplia distribució eurasiàtica i nord-africana.
El llibre dedica especial atenció a l’estatus de l’espècie en cada un dels països on esta present. És en aquest apartat de la publicació, on el CRARC ha col·laborat. En Manfred a finals de 2005, va demanar als tècnics Joaquim Soler i Albert Martínez, si podien redactar el capítol corresponent a l’espècie per a Espanya. Així doncs, es va creure interessant la proposta i alhora de gran responsabilitat. En la redacció, es va intentar sintetitzar i donar a conèixer totes les accions de conservació portades a terme en aquell moment per a la salvaguarda de la tortuga d’estany. S’ha d’entendre però, que des del moment en que es va lliurar el capítol, fins que ha sortit publicat,  hi ha agut noves accions de salvaguarda de l’espècie a Espanya. Tanmateix l’obra recull una àmplia informació de l’estat actual de la tortuga d’estany. A Catalunya en concret, és un dels tres quelonis existents més amenaçat. La seva distribució es concentra en hàbitats molt concrets (llacunes i aiguamolls) que sovint pateixen alteracions. Cal mencionar també, els possibles efectes negatius que la introducció de tortugues exòtiques pot tenir sobre els quelonis autòctons.
Apart de la nostra aportació a la divulgació de l’espècie a nivell espanyol, també han participat altres herpetòlegs i científics europeus de renom, com en Roger Bour i en Jean Servan del Museu Història Natural de Paris, la Doctora Tatiana Kotenko de l’Acadèmia Nacional de Ciències d’Ucraïna, o en Idriz Haxhiu de la Facultat de Ciències Naturals de Tirana a Albània. Aquests només són alguns dels 31 estudiosos del mon dels quelonis que han participat en l’elaboració d’aquesta obra. Cal assenyalar també, la gran revisió bibliogràfica feta per l’autor i col.laboradors. En conjunt, un llibre que repassa l’estat actual de la tortuga d’estany a tota la seva àrea de distribució.
 
Qui estigui interessat en adquirir el llibre, el trobarà a la llibreria On Line de REPTILIA:

http://www.reptilia.net/shop/listado.asp?categoria=REP_HUM&busqueda=reptilia ediciones&donde=nombre