Un nou projecte del CRARC l’Any Internacional de la Diversitat Biològica

 

En la 61ª assemblea de Les Nacions Unides es va declarar l’any 2010 com a Any Internacional de la Diversitat Biològica http://www.cbd.int/2010/welcome/ La campanya mundial impulsada des de Montreal (Canadà) pretén “celebrar la diversitat de la vida a la Terra i combatre la pèrdua de biodiversitat al món” El ritme d’extincions és “alarmant”, segons l’ONU, mil vegades el ritme que seria normal.
El CRARC ha aprofitat aquesta avinentesa, per a iniciar la col.laboració en un projecte de conservació fora de les nostres fronteres.
Aquest projecte pretén aportar una mica de futur a un queloni Africà, la tortuga gegant (Centrochelys sulcata) que com la nostra tortuga mediterrània està al llindar de l’extinció en llibertat (vegeu mapa de distribució geogràfica segons Devaux B. 2000). 
En aquesta nova experiència col·laborarem en la mesura del les nostres possibilitats, amb altres centres de conservació amb àmplia experiència en la gestió de tortugues gegants, com el CRT de l’Albera (Alt Empordà) o la SOPTOM de França.
Les tortugues gegants han patit una forta pressió comercial per abastir el mercat de mascotes a occident. Actualment l’espècie és molt escassa en llibertat. Com es pot observar en el mapa de distribució, la reducció de l’àrea que ocupava l’espècie és molt important.
Tanmateix, i com a paradoxa, la tortuga gegant és més abundant en captivitat que en llibertat. Aquesta situació, és similar a la que pateix la nostra tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni), que duran decennis va ser capturada del medi per ser venuda com a mascota. Actualment la tortuga mediterrània, esta greument amenaçada d’extinció.
Al CRARC disposem d’alguns exemplars de Centrochelys sulcata donats per les persones que els van comprar de petites, però al fer-se grans, el problema de manteniment també va créixer. Cal recorda que les tortugues gegants, porten aquest nom popular pel fet de fer-se d’una mida considerable. Un exemplar mascle adult pot arribar a pesar quasi 100 kg. Aquest és el cas d’una tortuga que va viure al Jardin des Plantes de Paris, que pesava 98 kg. També hi ha tortugues que han estat comissats per la Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra i per la Patrulla de Fauna del Cos d’Agents Rurals, per haver estat comprades il·legalment. La tortuga gegant africana, està catalogada pel Conveni de Washington, com a CITES II. El seu comerç per tant està sotmès a regulació.
Cal doncs tenir present, que les infraestructures per a mantenir aquest tipus de tortuga, tenen que ser adients a les seves característiques morfològiques. Com sempre, i des de la vesant pedagògica que el CRARC desenvolupa, reiterem la necessitat de que tota persona que vulgui tenir un animal salvatge com a mascota, cal que s’informi molt i molt bé.
El grup reproductor del pla de cria el formen exemplars originaris de Mali i Senegal. El fet de tenir clar el seu origen, ens permet destinar les cries que s’obtinguin en el programa de cria, a projectes de conservació en aquest territoris. Així doncs, actualment al Senegal existeix un centre de recuperació d l’espècie que treballa amb el suport de científics francesos i senegalesos, per la reintroducció de la tortuga gegant en espais protegits.