El CRARC presenta un diorama amb fòssils de tortugues i cargols presents a Masquefa fa 10 milions d’anys.

La col·laboració de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) amb el CRARC,  ha permès portar a terme la reconstrucció parcial de d’una gran tortuga terrestre de més de 150 Kg.  la  Cheirogaster bolivari. Aquest queloni va ser present  a Masquefa fa 10 milions d’anys, durant el període Miocè. En aquell temps una gran sabana s’estenia cap al sud, fins a Múrcia i Andalusia.

En aquell  paisatge,  ja es veien unes incipients futures muntanyes de Montserrat. Espessos boscos ocupaben les seves faldes, on hi vivien primats similars a orangutans, esquirols voladors, cavalls primitius, cocodrils i rinoceronts. També petites tortugues terrestres com Testudo catalàunica, convivien  amb espècies aquàtiques com Ptychogaster ronheimensis, i els petits cargols de terra Megalotachea gualinoi els servien d’aliment.

La recreació que és pot veure al CRARC d’aquest ambient masquefí de fa 10 milions d’anys, ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada d’un grup de persones i institucions a les quals volem agrair.: ICP (Institut Català de Paleontologia), el Museu Geològic del Seminari de Barcelona, Juan Luis Del Campo-Capilla,  Bernat Vila, Josep Fortuny, Sebastià Calzada, Sandra Val, Carolina Cancelo, Marta Valls, Núria Guerrero, Angel H. Lujan , Imma Amill, Juan Miguel Cano, Moisés Valls, Lola Cano, Rafael Montero, José Luís Vazquez, Isabel Olga Trimiño i Paqui Claravalls, Joaquim Soler i Albert Martínez-Silvestre. A tots ells els donem les gràcies i esperem seguir comptant amb la seva ajuda.

Visualitza el diorama