Alliberades més de 1200 tortugues mediterrànies procedents del CRARC

Des de que vam encetar l’any 2024, des del CRA hem alliberat més de 1200 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni), en diferents projectes de conservació ens els que col.laborem.

REPORTATGE DE TV3 SOBRE L’ALLIBERAMENT DA LA CONCA DEL GAIÀ

Les tortugues han estat acollides al centre, procedents d’altres centres de recuperació, com el CR de Torreferrussa, el CR de Vallcalent, o dels companys del CRT de Garriguella. Un percentatge importat, ha estat recollit al mateix CRARC. També alguns exemplars procedien de accions de control portades a terme pels Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals, o el SEPRONA (Guàdia Civil).
Tots els exemplars han servit per nodrir els projectes de conservació portats a terme a tres espai naturals, el Parc Natural de la Serra de Montsant, el Parc Natural Dels Ports, i al PEIN Gaià Albereda de Santes Creus  (amb la gestió compartida amb l’entitat La Sínia).
Si hem de prendre com a referència l’any 2023, de ben segur que arribarem a final d’any, havent alliberat prop de 3000 tortugues mediterrànies.

Aquestes xifres, donen idea del volum de tortugues mediterrànies que encara hores d’ara, resten captives a molts domicilis de Catalunya. Tot i ser una espècie protegida, inclosa a la llei de Protecció dels Animals des de 1988. i per tant prohibida la seva tinença i comercialització, encara molta població té aquests animals com a mascotes.