Alliberament de 361 tortugues mediterrànies al Parc del Garraf i al Parc natural de la Serra de Montsant.

 

Entre els dies 12 i 16 d’abril van ser alliberades 361 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) als espais protegits del Parc del Garraf i el Parc Natural de la serra de Montsant. Ambdós alliberaments s’emmarquen dins el pla general de conservació de l’espècie que el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) porta a terme des de quasi dues dècades.

Aquests dos projectes compten amb la participació d’altres administracions, com la Diputació de Barcelona en el cas del Garraf, donat que aquest indret protegit el gestiona directament aquest ens públic.

El CRARC té cura des de l’any 1992 de la selecció dels contingents de tortugues que són emprats en els alliberaments i també del seguiment de l’evolució de les noves colònies reintroduides. A part dels exemplars criats o recuperats al CRARC, alguns dels efectius procedeixen de decomissos fets per la Unitat Central de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra o pels Agents Rurals. També, alguns individus procedeixen del Centre de Reproducció de tortugues de l’Albera, i de les 34 instal.lacions privades, autoritzades pel DMAH a la seva cria amb finalitats de conservació.

Fins hores d’ara al Parc del Garraf s’han alliberat 1748 exemplars i al Parc Natural del Montsant 565.

Els dos projectes pretenen retornar la tortuga als indrets d’on va desaparèixer en el passat i així augmentar la seva presència a Catalunya. En el cas del Montsant, s’ha involucrat en el desenvolupament d’aquest objectiu a la població local. Així doncs en alguns dels alliberaments que s’efectuen es permet la presència de la gent del territori, i sobretot la participació de nens i nenes. El futur de la biodibersitat del planeta passa pel seu coneixement. Els projectes de conservació han de desenvolupar-se comptant amb la participació ciutadana.

La Montsant, una nena del poble de la Morera de Montsant, va obsequiar als tècnics del CRARC i als agents del CAR (Cos d’Agents Rurals) del Priorat, amb uns magnífics dibuixos representatius del moment que va viure.