53 tortugues mediterrànies alliberades al Parc Natural de la Serra de Montsant

 

El dia 29 de maig van ser alliberades 53 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) al Parc Natural de la Serra de Montsant. Des de l’any 2005 el Departament de Medi Ambient i Habitatge amb la col·laboració del CRARC, va iniciar un projecte de reintroducció d’aquesta espècie a la Serra de Montsant. Fins ara s’han alliberat un total de 724 tortugues. La divisió sexual coneguda de la població reintroduïda, l’anomenat sex-ratio és de 1 ♂ : 1,23 ♀.
El dia següent a l’alliberament es van fer tasques de control dels exemplars reintroduïts els altres anys. La realització d’un transsecte d’una hora i mitja de durada per la zona que acull una de les poblacions, va permetre detectar 8 exemplars adults (7 femelles i 1 mascle). Tots van ser observats assolellant-se menys un, una femella identificada amb el número 1151. Aquesta va ser sorpresa fent el niu (veure vídeo: Exem._1151_Fent_el_Niu_31_de_maig_09.AVI). En la tortuga mediterrània, els mesos de maig i juny són el període de l’any escollit per a realitzar les postes. Aproximadament dos mesos després de fer la posta, naixeran les tortuguetes.