El CRARC allibera quasi 8000 rèptils i amfibis en el últims 13 anys

Un total de 7915 exemplars de rèptils i amfibis han estat recuperats i alliberats pel CRARC des de l’any 1999.

Molts d’aquest exemplars han format part de projectes de reintroducció específics; com les accions de conservació de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni), reintroduïda al Parc Natural de Garraf (Garraf / Barcelona) i Parc Natural del Montsant (Priorat / Tarragona) amb 5105 tortugues alliberades, o el projecte d’introducció de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’Estany d’Ivars i Vila Sana (Plà d’Urgell / Lleida) iniciat l’any 2010 amb l’alliberament inicial de 6 exemplars.

Un reguitzell d’altres rèptils i amfibis com les serps verdes (Malpolon monspessulanus) o les salamandres (Salamandra salamandra) també han estat alliberats en diversos espais naturals, com ara el Parc Natural de Montserrat o el Parc del Foix.  A la conca de diversos rius catalans han estat alliberats 1020  exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa).
Les cinc espècies més alliberades fins a dia d’avui són: La tortuga mediterrània, la tortuga de rierol, tortuga morisca, serp verda i salamandra.
 
Totes les actuacions fetes han comptat amb el suport de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, el cos d’Agents Rurals, així com un nombroses entitats i associacions conservacionistes que han col·laborat en fer realitat el retorn als seus hàbitats l’herpetofauna recuperada al CRARC. Volem agrair també el suport de l’Ajuntament de Masquefa, que ha cregut en la conservació de la fauna herpetològica de Catalunya com un valor natural de tota la societat.