ALLIBERADES 4 NOVES TORTUGUES D’ESTANY A L’ESTANY D’IVARS I VILA-SANA, PER TAL DE SEGUIR CONSOLIDANT LA PETITA POBLACIÓ ACTUAL

És el tercer alliberament que es fa en tres anys. Les tortugues alliberades anteriorment s’han aclimatat perfectament a la bassa i és previst que passin a l’estany obert a la tardor.

Dins del projecte d’introducció de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) a l’Estany d’Ivars i Vila-sana, els nens i nenes de l’Espai Social de Mollerussa han alliberat 4 exemplars més d’aquest queloni a una bassa d’aclimatació per tal que les tortugues puguin acostumar-se al nou hàbitat i passar, posteriorment, a l’estany obert. El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Universitat de Lleida (UdL) col·laboren des del juliol de l’any 2010 en un projecte per introduir a l’estany d’Ivars i Vila-sana la tortuga d’estany (Emys orbicularis), una espècie protegida i amb alt risc d’extinció a Catalunya.

Des de la Fundació, la tècnica de l’Àrea de Territori i Medi Ambient, Susanna Izquierdo, va declarar que “és una satisfacció per nosaltres poder seguir impulsant el projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’Estany d’Ivars i Vila-sana, i també que els nens i nenes que participen a l’Espai Social de la nostra fundació siguin protagonistes d’una activitat de conservació ambiental en un espai tan emblemàtic i proper a casa seva”.

Per la seva banda, el president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana, Francesc Fabregat, va celebrat que els nens i nenes de l’Espai Social de Mollerussa hagin fet l’alliberament de les tortugues d’estany, com una manera de conscienciar els més petits de la importància de protegir les espècies autòctones i respectar el medi ambient”.

El CRARC seguirà monitoritzant la petita població de tortugues a l’estany, que actualment  és de 19 exemplars. Aquest nombre augmentarà a la tardor amb l’alliberament de nous exemplars, que actualment estan sent seleccionats. Alguns d’ells procedeixen de la recuperació i cria en captivitat al mateix centre, i altres, cedits pel Centre de reproducció de tortugues de l’Albera.

El projecte d’introducció de la tortuga d’estany a l’estany d’Ivars i Vila Sana, contribueix a minimitzar la pressió del factor extinció sobre aquesta espècie, a través de l’assoliment d’una població estable en un hàbitat prioritari.

El projecte també ha comportat la instal·lació de diferents trampes per capturar quelonis al·lòctons, com ara les tortugues de Florida (Trachemys scripta). Aquestes tortugues exòtiques són molt rares a l’estany, però dins del projecte, es capturen els pocs exemplars que s’hi poden trobar. És important controlar en els estadis inicials, els possibles efectes negatius de l’existència d’espècies foranies.