Primera descripció d’una patologia òssia en un cocodril de l’Eocè.

 

El treball publicat aquesta setmana per membres del CRARC, la Universitat de Saragossa i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) a la revista Historical Biology presenta per primera vegada la descripció d’una malaltia inflamatòria en una falange d’un cocodril de fa aproximadament 50 milions d’anys provinent d’un jaciment d’Aragó. Aquesta lesió, possiblement originada per una fractura, és una malaltia comuna en rèptils actuals.

En l’estudi , els investigadors han dut a terme una avaluació detallada d’una falange del peu d’un cocodril descobert al jaciment Conegut Com La Boixedat i actualment custodiada per L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont . Aquesta localitat situada prop del poble de Roda de Isábena (Aragó ) va ser excavada pel mateix Miquel Crusafont ha mitjans dels anys 50 del segle passat i ha proporcionat el material fòssil de mamífers, incloent creodontos ( un grup extint de mamífers carnívors ), perissodàctils ( el grup que inclou els cavalls i ases actuals , entre d’altres ) , així com prosimis i artiodàctils . Entre les restes reptilianes s’han reconegut fòssils de tortugues i cocodrils.

 

A partir de la Descripció microscòpica i macroscòpica i amb l’ajuda de les Imatges obtingudes mitjançant l‘equip de tomografia computada de l’ICP, Els investigadors han detectat una malaltia inflamatòria que va afectar la pota posterior esquerra d’aquest exemplar. La primera falange presenta una anormalitat morfològica coneguda com osteïtis proliferativa, que no s’observa en altres dits del mateix individu ni en el d’espècies actuals com el cocodril del Nil (Crocodylus niloticus). Aquesta troballa suposa la primera descripció d’una patologia d’un cocodril de l’Eocè a la península Ibèrica.

La falange afectada mostra un creixement ossi moderat, un call que cobreix part del terç medial de la diàfisi distal, probablement com a reacció a una fractura o un procés de desgast que va provocar una inflamació al voltant de la lesió primària, així com un solc que no s’observa en les falanges sanes. Aquesta lesió va tenir lloc al cocodril afectat durant molt de temps (anys abans de morir), deformant el perfil del seu dit i deixant un rastre ossi que ha pogut ser detectat un cop fossilitzat. Es desconeix l’origen de la patologia, encara que podria ser conseqüència de lluites territorials, tal com s’observa en cocodrils actuals.

 

L’Estudi sí s’emmarca en el conveni de col·laboració entre el Departament de faunes del Mesozoic de l’ Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ( ICP ) i el Centre de Recuperació d’ Amfibis i rèptils de Catalunya ( CRARC ) que ha permès en els últims anys als investigadors de les dues institucions col · laborar i aprofundir en diversos aspectes de la investigació dels rèptils extingits i actuals. En l’estudi també ha participat el Grup Aragosaurus – IUCA , de la Universitat de Saragossa i la il·lustradora Científica Agnès Amblà.

+ info: Martínez-Silvestre, A., Vila, B., Fortuny, J. & Amblàs, A. (2014). Digital proliferative osteitis due to stress fracture in an Eocene crocodilian. Historical Biology. doi:10.1080:08912963.2014.906409