SEGUIMENT DE LA TORTUGA MEDITERRÀNIA AL PARC NATURAL DE MONTSANT

Des de l’any 2005, la Generalitat de Catalunya juntament amb el CRARC, portaa terme el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània (Testudo hermanni) al Parc Natural de Montsant (Comarca del Priorat / Tarragona). El projecte te com objectiu establir una població d’questa espècie protegida i amenaçada d’extinció, en aquest espai natural. Des del seu inici fins enguany, s’han alliberat mésde 6500 exemplars. 

Regularment, i en diferents èpoques de l’any (primavera, estiu i tardor) es fan tasques de seguiment, per tal d’avaluar el grau de presència de l’espècie. 

En les diverses zones del parc on ha estat reintroduïda, les seves densitats són variables, anant de les 3,3 a les 10,4 tortugues per hectària.

Pel seguiment en aquesta època de l’any, aprofitem per fer l’ensinistrament de la “Xiroia”, una gosseta que ens ajuda a trobar les tortugues. En aquesta ocasió entre el tècnic del CRARC i la Xiroia, han trobat 6 exemplars en 2 hores. Un d’ells malauradament mort. Tanmateix en totes les zones  d’alliberament, hem observat amb els resultats obtinguts, una progressió positiva. 

En els seguiment, també s’aprofita per a referenciar, altres espècies de rèptils, com ha estat el cas d’enguany, amb la troballa d’un exemplar de serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis).

Recordeu que si visiteu el parc i trobeu una tortuga, feu-li fotos, mireu-la, però deixeu-la on l’heu trobada. Recordeu que és una espècie salvatge amenaçada d’extinció i protegida per llei. La captura per a ser destinada al mercat de mascotes, va ser una de les causes de la seva rarefacció a medi natural.